Klaus Iohannis: ”Paleta de provocări cărora trebuie să le facem faţă s-a diversificat foarte mult”

Klaus Iohannis: ”Paleta de provocări cărora trebuie să le facem faţă s-a diversificat foarte mult”
Președintele României, Klaus Iohannis / Foto: Mediafax Foto
Publicat: 03/09/2021, 11:30

„Paleta de provocări cărora trebuie să le facem faţă s-a diversificat foarte mult, de la cele clasice la cele asimetrice, de la terorism la conflicte hibride, cu utilizarea pe scară largă a mijloacelor cibernetice şi a inteligenţei artificiale ori a noilor tehnici sofisticate de propagandă şi dezinformare”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis, la deschiderea Black Sea and Balkans Security Forum.

„Într-un mediu internaţional supus în permanenţă unor multiple transformări şi situaţii de criză, fie ele securitare, umanitare, sanitare, climatice sau de altă natură, construirea rezilienţei – a capacităţii de adaptare la situaţii fără precedent, cu apărarea principiilor şi a valorilor noastre fundamentale – a devenit esenţială. De aceea, pentru România rămâne extrem de importantă, în acest context, promovarea acestor valori democratice şi a statului de drept, a ordinii mondiale bazate pe reguli şi a multilateralismului eficient. În ultimele decenii, inclusiv ca urmare a avansului tehnologic şi digital, contextul de securitate s-a schimbat semnificativ.

Avantajele pe care digitalizarea societăţilor le-a adus au venit însoţite de o proliferare a tipurilor de ameninţări şi de o sporire a amplorii şi a intensităţii acestora. Astfel, faţă de sfârşitul secolului trecut, paleta de provocări cărora trebuie să le facem faţă s-a diversificat foarte mult, de la cele clasice la cele asimetrice, de la terorism la conflicte hibride, cu utilizarea pe scară largă a mijloacelor cibernetice şi a inteligenţei artificiale ori a noilor tehnici sofisticate de propagandă şi dezinformare”, este mesajul lui Klaus Iohannis.

În plus, Klaus Iohannis spune că una dintre lecţiile pe care le putem extrage după criza generată de pandemia de COVID-19 este aceea că rezilienţa unui stat depinde şi de acordarea unei atenţii sporite securităţii sanitare şi infrastructurilor critice care ţin de acest domeniu.

„Ceea ce vizăm este apărarea intereselor strategice care ne unesc şi scăderea dependenţei de partenerii care nu împărtăşesc valorile noastre”

„Securitatea capătă, în contextul sofisticat în care operăm, valenţe tot mai complexe şi mai ample, fiind necesare reacţii, la nivel societal şi statal, pe măsură – eficiente, rapide, calibrate, vizionare. Toate aceste categorii de ameninţări au dus la necesitatea de a regândi modelul clasic al apărării şi securităţii naţionale. Procesul de transformare a vizat inclusiv dezvoltarea unor mecanisme de adaptare şi anticipare şi o colaborare mai strânsă, în cadru multilateral sau împreună cu aliaţii noştri din Uniunea Europeană şi NATO, pentru a identifica cele mai bune soluţii în faţa acestor provocări complexe. Ceea ce vizăm este apărarea intereselor strategice care ne unesc şi scăderea dependenţei de partenerii care nu împărtăşesc valorile noastre”, adaugă Iohannis.

România rămâne „un pol de stabilitate în regiune, care îşi poate asuma rolul de a proiecta valorile occidentale în rândul partenerilor regionali şi de a contribui la consolidarea stabilităţii în regiunea Mării Negre şi a Balcanilor de Vest”, spune el.

„Susțin multiplicarea platformelor care îşi propun să ofere cadrul pentru un dialog informat, argumentat şi deschis”

„În toată această perioadă dificilă, demersurile României de sprijin pentru partenerii din regiune reprezintă o dovadă concretă a faptului că numai prin unitate şi solidaritate pot fi depăşite situaţiile de criză şi găsite cele mai bune soluţii de a avansa. Pandemia ne-a arătat, de asemenea, că, într-un mediu globalizat, caracterizat de o abundenţă de informaţii fără precedent, pe de o parte, şi de tehnologii ale comunicaţiilor în continuă dezvoltare, pe de altă parte, publicul larg poate cu uşurinţă să ajungă la o interpretare greşită a evenimentelor.

De aceea, voi susţine întotdeauna multiplicarea platformelor care îşi propun să ofere cadrul pentru un dialog informat, argumentat şi deschis, bazat pe informaţii documentate, corecte şi verificate, inclusiv în domeniile apărării şi securităţii naţionale. Organizaţiile precum New Strategy Center sunt resurse importante de expertiză şi, prin conferinţe precum cea aflată în derulare, creează un spaţiu dedicat dialogului între reprezentanţii statului şi societatea civilă”, afirmă şeful statului.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Momentul în care un munte se prăbuşeşte şi un zăcământ de cupru iese la suprafață
„Pentru prima dată în istorie”, Ucraina a lovit o instalație militară de pe teritoriul Rusiei...
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum...
Cine este câştigătorul marelui premiu de la Loto 6 din 49. Norocosul şi-a ridicat premiul...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de...
Ciclonul Pauline lovește România cu forța unui uragan. Vânturi turbate, ninsori abundente 
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Codruța Sanfira, aniversare de vis la Abu Dhabi! Artista a împlinit 29 de ani
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Care sunt țesăturile care nu trebuie spălate (aproape niciodată)?